Od Lepanta po Pannu Máriu Ružencovú

Pokorná modlitba, ktorá zlomila tureckú flotilu

Abbé Paul Roy

Ruženec – zastaraná modlitba? Práve naopak – jej prozreteľnostný pôvod z nej robí jeden z klenotov kresťanskej modlitby, odporúčaný osobitne rodinám.

Alegória bitky pri Lepante | Paolo Veronese 1571


Európa pod Tureckou hrozbou

Ostrov Cyprus, posledný pozostatok franskej prítomnosti v Levante, bol ešte koncom 16. storočia pod kresťanskou nadvládou, v lone Benátskej republiky. Turci sa však nevzdávali snahy zhltnúť túto lákavú korisť, ktorá sa nachádzala len niekoľko desiatok míľ od ich pobrežia. V roku 1570 sa Osmanská ríša v presvedčení, že je dostatočne silná, aby čelila akémukoľvek protivníkovi, vrhla na Cyprus a po krvavej a brutálnej kampani sa zmocnila ostrova. Keďže v tom čase boli európske kráľovstvá rozdelené v nepokojoch po nástupe protestantizmu, Veľký Turek sa domnieval, že môže beztrestne rozširovať tieň svojej nadvlády nad kresťanskou Európou.


Prozreteľnostný zásah Panny Márie Ružencovej

Nepočítal pritom s Božou prozreteľnosťou, vďaka ktorej bol štyri roky predtým zvolený veľký pápež v osobe otca Michela Ghisleriho, syna svätého Dominika. Pius V. sa prihlásil k reforme Cirkvi podľa kánonov Tridentského koncilu a je známy bulou, ktorou zjednotil rímsky rítus svätej omše. Znepokojený opisom zločinov, ktoré na Cypre páchali Turci, a hrozbou, ktorú pre Európu predstavoval tento nový moslimský vpád, podujal sa zjednotiť sily kresťanských kráľovstiev do svätej ligy, ktorej vojská by boli dostatočne silné na to, aby sa postavila bezvercom. Napriek diplomatickému úsiliu sa však Svätému otcovi nepodarilo zhromaždiť flotilu, ktorá by bola schopná ohroziť tureckú moc. Pápež, uvedomujúc si náročnosť tohto podniku, ale presvedčený o jeho nevyhnutnosti a súlade s božím plánom, rozhodol sa zveriť kresťanské vojská vynikajúcemu veliteľovi: donovi Juanovi Španielskemu, ale predovšetkým veľkej kráľovnej: Panne Márii Ružencovej. Odporúčal celej Cirkvi, aby sa vytrvalo modlila modlitbu ruženca, veľkú modlitbu, ktorá nás spája s Máriou ako deti držiace sa matkinej ruky. Príhovor Panny Márie sa jednoznačne zaslúžil o božský zásah na strane kresťanských lodí, ktoré 7. októbra 1571 dosiahli pri Lepante na západnom pobreží Grécka ohromné víťazstvo, ktoré na dlhý čas oddialilo moslimskú hrozbu od európskych krajín. V rozhodujúcej chvíli mal pápež pri pohľade z okna smerom na východ videnie, ktoré mu oznámilo úspešný výsledok bitky. Pritom správy o víťazstve prišli do Ríma až o dva týždne neskôr. Toto víťazstvo sa pripomína slávnosťou na počesť jeho hlavnej prostredníčky, Panny Márie Ružencovej, v prvú nedeľu alebo v siedmy deň mesiaca október, mesiaca osobitne zasväteného mariánskej úcte.


Ruženec: starobylá, tradičná modlitba

Opakovanie Zdravasov ruženca nie je nezlučiteľné s pravou modlitbou, práve naopak – je to tak potrebné, ako je pre zamilovaných potrebné opakovanie slov ich vernosti. Prví mnísi vyvinuli  modlitbu rytmizovanú podľa pulzu či dychu, nazývanú modlitbou srdca. Už v 12. storočí cisterciáni pod vedením svätého Bernarda recitovali tri korunky päťdesiatich Zdravasov na pamiatku stopäťdesiatich žalmov kráľa Dávida. Bol to však svätý Dominik, ktorý modliac sa v samote v Bouconskom lese za obrátenie katarov dostal z rúk Panny Márie ruženec, aby sa cezeň dotkol sŕdc heretikov. Odvtedy sa kresťania s dôverou zverujú svojej nebeskej matke modlitbou ruženca a opakovaním jednoduchých a dôverných slov modlitby Zdravas Mária. Mnohých táto modlitba zachovala, podržala a oslobodila v čase nebezpečenstva alebo zúfalstva.


Ruženec: modlitba rodín

Bolo to práve pred dvadsiatimi rokmi, keď sa pápež Ján Pavol II. vyslovil o svätom ruženci, že je to zhrnutie evanjelia, v ktorom zaznieva Máriina modlitba. Keď s ňou rozjímame o tajomstvách Ježišovho života, je to, akoby sme ich prežívali spolu s ňou, akoby sme o nich uvažovali jej očami a v nej sa s nimi zjednotili. Svätý otec odporúčal túto modlitbu osobitne rodinám: pýtajme sa, aké miesto má dnes ruženec v našom živote a v živote našich rodín – lebo toto miesto prenechávame Márii. Svojou materinskou láskavosťou chce byť prítomná v srdci nášho života a našich domovov a táto prítomnosť, to je svätý ruženec.



Preložené a upravené z clerfs.org

Previous
Previous

Vidieť svätú omšu benediktínskymi očami

Next
Next

Svätý František – Jedna z najdeformovanejších osobností dejín