Užitočné rady na zbožné prežitie svätého týždňa

Začali sme Veľký týždeň, veľmi dôležitý týždeň pre duchovný život katolíka, ktorý treba správne prežiť. Je vhodné vziať do úvahy niekoľko tipov:

1. Sústrediť sa na Najsvätejšie Srdce Ježišovo: ak chcete dobre prežiť Veľký týždeň, vynaložte úsilie na to, aby ste sa nesústredili len na vonkajší charakter týchto dní, ktorý vás môťe odviesť od toho, čo je skutočne dôležité a všetko prevráti na obyčajný vonkajší folklór. Ak chcete dobre prežiť Veľký týždeň, urobte si vážny duchovný projekt:

+ Vezmite si duchovnú knihu, ktorá hovorí o umučení Krista (napr. Nasledovanie Krista) a každý deň čítajte a meditujte aspoň pol hodiny (podľa možnosti pred svätostánkom alebo pri pohľade na kríž)

+ Uložte si niektoré špeciálne pokánia: nejedzte mäso a postite sa od tohto, čo vám chutí, nepozerajte televíziu ani internet, vyhýbajte sa zvedavosti, kontrolujte klebety, nepite alkohol ani nealkoholické nápoje okrem čistej vody, kontrolujte svoj pohľad...

+ Pripravte sa na dobrú spoveď, ak je treba generálnu spoveď za celý rok. Choďte na spoveď a snažte sa znovu nadviazať kontakt so svojím duchovným vodcom.

+ Odložte v období Veľkého týždňa všetko, čo nie je naliehavé a čo vás pripraví o pokoj, aby ste sa mohli sústrediť na Boha.

+ Vyhýbajte sa všetkým rozptýleniam, zvlášť zbytočným stretávaniam, klebetám a nekonečným rozpravám s druhým človekom, ktoré nie sú k ničomu. Tí, ktorí sa nechajú strhnúť týmto všetkým, žijú spravidla ďaleko od prikázaní a evanjelia; tí, ktorí sa venujú s horlivosťou všetkému vonkajšiemu sa modlia málo, alebo takmer nikdy a už vôbec nerobia pokánie. Je to veľmi vážne nebezpečenstvo, ktorému sa treba vyhnúť!

2. Urobte z účasti na liturgii prvoradú prioritu vo svojom živote. Bez účasti na správnom, hlbokom a teocentrickom slávení liturgie nebudete môcť dobre prežiť Veľký týždeň ani žiadnu časť svojho duchovného života. Pokračovanie v účasti na omšiach, kde je stredobodom človek (kňaz, veriaci, okolnosti...), a nie Boh a to, ako veľmi pre nás trpí, povedie len k tomu, že budete naďalej strácať vieru. Dobrá liturgia vás sústreďuje na Boha, odpútava vás od seba a iných, ktorí chcú byť stredobodom pozornosti, pomáha vám duchovne napredovať. Vyhľadajte chrám, kde sa tento Veľký týždeň môžete zúčastniť na dobrej a hlboko zbožne slávenej liturgii.

3. Vyhľadajte chrám či kaplnku, ktoré by boli otvorené aj po skončení liturgií od slávnostnej svätej omše na Zelený štvrtok, od Veľkého piatku až po Veľkú sobotu: naplánujte si, že tam strávite čo najviac času, aby ste zotrvali pri Kristovi a mohli vstúpiť do intimity utrpenia Najsvätejšieho Srdca Ježišovho.

4. Zvlášť sa modlite v týchto dňoch rozjímavým spôsobom svätý ruženec, aby ste tak mohli sprevádzať Krista na jeho krížovej ceste spolu s Preblahoslavenou Pannou Máriou.

Toto je len niekoľko tipov, ktoré sa zdajú byť nevyhnutné pre správne prežitie Veľkého týždňa. Neodkladajte, rozhodnite sa. Závisí od toho budúcnosť vášho duchovného života. Je vo vašich rukách, aby ste ju chránili a prehlbovali.

— otec Radovan Rajčák

Previous
Previous

Niekoľko úvah na margo knihy rozhovorov: Christus vincit. Kristus víťazí nad temnotou veku.

Next
Next

Umŕtvovanie podľa svätého Apoštola