Benedikt XVI.: Cirkev dnes potrebuje útechu

List Benedikta XVI. novozvolenému opátovi Kláštora v Triors, Domovi Louisovi Blancovi

© fotografia CNA

Vatikán, 25. januára 2022

Dôstojný a drahý otče,

Pri príležitosti vášho zvolenia za opáta Kláštora Panny Márie v Triors, vám posielam moje najúprínejšie želania, aby vás Pán viedol a dennodenne vám ukazoval cestu.

Viem si predstaviť, že vo svojom mladom veku, len 35 rokov, sa trochu obávate veľkej úlohy, ktorá vás čaká, o to viac, že ja sám som mal podobnú skúsenosť. Svätý Benedikt a všetci svätí mníšski otcovia vám budú stáť po boku a pomôžu vám splniť vaše poslanie. Samozrejme, nechcete presadzovať svoju vlastnú vôľu, chcete sa starať o to, aby komunita mníchov žila v súlade s Regulou svätého Benedikta, a aby tak zostala živou bunkou celej Cirkvi. Je dôležité, aby ste nesledovali osobný projekt, ale aby ste ako opát boli služobníkom jednoty, ktorá nachádza svoju mieru vo viere Cirkvi, a teda v konečnom dôsledku v Pánovi.

V liste svätého Ignáca Antiochijského magnésanom sa píše práve toto: „nezneužívajte mladosť biskupa“ (3, 1). Ignác zdôrazňuje, že v opačnom prípade „nie viditeľný biskup je zneužívaný, ale neviditeľný biskup je oklamaný“ (3, 1 a 2). Spája to s krásnym obrazom: je potrebné odmietnuť „zlý kvas, ktorý zostarol a zhorkol“. Potom pokračuje: „Nechajte sa premeniť na nový kvas, ktorým je Ježiš Kristus, soľ vášho života, aby sa nikto z vás nepokazil, lebo podľa vône budete súdení“ (10,2).

V súčasnom zmätku je dôležité, aby sme neobhajovali len hocijakú teóriu, treba jednoducho žiť vo viere Cirkvi podľa tradície odovzdanej v jej Kréde a v pravidle svätého Benedikta. Takýto základný postoj dáva pohyblivosť v malých veciach a pevnosť v podstatných. Interpretácia tejto tradície v bežnom živote Solesmes nám tiež pomáha nevnucovať druhým súkromné názory alebo veci, ktoré sme si sami vymysleli, ale spoločne pracovať na veľkej stavbe Svätej cirkvi.

Dovoľte mi, aby som sa na záver vrátil k listu svätého Ignáca magnésanom. Jeho snahou je, aby Boh „skrze vašu Cirkev ráčil vyliať svoju životodarnú rosu na Cirkev v Sýrii“ (14). Naša veľká Cirkev dnes skutočne potrebuje rosu, útechu. To jej môže dať predovšetkým viera, život a láska plná trpezlivosti jednotlivých cirkví, opátstiev a iných komunít, ktoré jednoducho a pokorne žijú vieru, a tak budú sami čoraz viac prijímať útechu pochádzajúcu z tejto prežívanej viery.

Otázka vášho mladého veku ma viedla k tomu, aby som sa trochu rozpísal, ale dúfam, že to, čo som napísal, vám poslúži ako určité povzbudenie, alebo inak povedané, pomôže vám nechať sa „osoliť Kristom“, a tak vyžarovať novú sviežosť.

Srdečne vás pozdravujem v modlitbe s vami, s Kláštorom Panny Márie v Triors a s Kongregáciou Solesmes.


Benedikt XVI.


Rozhovor s Domom Blancom o mníšstve v súčasnosti, Tradícii a správnom postoji v dnešných časoch zmätku nájdete tu

Previous
Previous

Môže Tradícia rozdeľovať?

Next
Next

Opátstvo v Triors: cesta vytýčená stáročiami